tirsdag 26. juni 2012

Midt imellom av Jean Kwok

11 år gammel flytter Kimberly og moren fra Hongkong til Brooklyn. Livet hennes skal heretter dreie seg om skolegang og arbeid på tekstilfabrikken der hun må hjelpe sin mor etter skoletid for at de skal klare å betale tilbake det de skylder.

Kimberly er skoleflink og det viser seg at hun er usedvanlig begavet. I tillegg er hun målbevisst og har ambisjoner om et bedre liv for seg og sin mor. Dette er drivkrefter som kan endre liv. Men det er også et tungt ansvar. Hun lever et travelt dobbeltliv som ingen medelever får vite om, hun bor i en kald leilighet full av rotter og kakerlakker, så selv om hun savner venner og kjæreste så har hun verken tid eller anledning til å slippe noen inn på seg. Hun dras mellom to kulturer, den gamle verden representert ved sin mor (som nekter å lære seg engelsk) og arbeidet på tekstilfabrikken, og den nye verden; skole og medelever. Innholdet i boken er delvis selvbiografisk.

Forfatteren flyttet selv fra Hongkong til Brooklyn da hun var 4 år. Hun jobbet på tekstilfabrikk som liten, var begavet student og fikk stipend og utdannelse ved Harvard.

Boken er lettlest og innholdet er rørende å lese. Det er beskrivelse av et slitsomt liv i dyp fattigdom, en tilværelse som er så annerledes enn den vi kjenner til. En tilværelse de aller fleste av oss slipper å oppleve. Det gjør godt å lese om andres liv, en blir litt klokere.

Solfrid Braastad, Gjøvik bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar