onsdag 19. februar 2014

Lenas dagbok av Lena Mukhina

Hvordan var livet i Leningrad under tyskernes grusomme beleiring? Byen var isolert i 29 måneder, fra september 1941 til januar 1944. Ca 1,2 millioner mennesker døde, likene lå stablet i gatene. Hva tenkte og følte de som sultet og frøs? Hvordan var virkeligheten sett innefra? Lenas dagbok ble funnet i 2010 og gir et enestående innblikk.

Lena var 16 år da hun begynte å skrive våren 1941. Krigen er fortsatt er et stykke unna, og Lena tenker mest på eksamen, gutter, forelskelse og venner. Etter hvert endres temaene, og hun skriver realistisk og nøkternt om bomber og artilleribeskytning, tilfluktsrom, og ikke minst den daglige kampen for å skaffe mat. Snart dør alle som står Lena nær, av sult. Hun blir alene, men hele tiden skriver hun. Dagboka slutter rett før hun blir evakuert sommeren 1942.

Lena har framtidsdrømmer. Hun er klok, målbevisst og snill. Hun drømmer om lykke. Og selv midt i grusomhetene kan hun kjenne lykkefølelse når hun har funnet litt ved til å fyre med eller har skaffet seg litt ekstra suppe og brød.

Lenas dagbok skildrer en av de verste hendelsene under krigen, og den er svært godt skrevet. Mer autentisk blir det ikke.

Magnhild Lundh, Gjøvik bibliotek og litteraturhus

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar