mandag 1. desember 2014

Den usynlige broen av Julie Orringer

Den usynlige broen er en roman om kjærlighet, arkitektur, familiebånd, - og om å være jøde under 2. verdenskrig. Andras Lévi vokser opp med foreldre og brødre i et beskjedent hjem utenfor Budapest. Mens Europa nærmer seg krig får han stipend, forlater Ungarn og reiser til Paris for å bli arkitekt. Broren Tibor drar til Italia for å studere medisin, og yngstemann Matyas begynner en karriere som skuespiller i hjemlandet. Andras er dyktig, fattig og snart håpløst forelsket i ballettdanserinnen Klara, en ungarsk skjønnhet. Men Klara har en vanskelig fortid og en farlig hemmelighet som skal forandre livene deres for alltid. Så kommer krigen, og livet snus på hodet for alle. Andras og Klara tvinges til å reise tilbake til Ungarn.

Romanen gir et interessant, og for undertegnede, et ukjent bilde av hvordan kampen for å overleve artet seg i det nazi-okkuperte Øst-Europa. Andras må arbeide for tyskerne, først i eget land, senere i arbeidsleirer dypt inne i de ukrainske skoger. Livet preges av store kontraster. Kjærligheten er vakker og vanskelig, familien full av trofast varme, men også av uforsonlige konflikter, og naturen veksler mellom hete og iskulde.

Forfatteren har, med utgangspunkt i sin egen familie, gitt oss en svært spennende fortelling fra vår nære fortid. Hun skriver fram troverdige mennesker og gir ansikt til de mange anonyme skikkelsene vi ser på dokumentarer fra krigen. Boka etterlater oss med både varme og gru. Godt gjort, Julie Orringer.

Magnhild Lundh, Gjøvik bibliotek og litteraturhus

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar