fredag 9. januar 2015

Blood wounds av Susan Beth Pfeffer

Willa Coffey er 16 år gammel, og på utsiden ser det ut til at hun lever et perfekt liv. Hun har en flott familie, har en oppmerksom mor, en god stefar og populære stesøstre, og alle kommer godt overens og er glade i hverandre.

Under overflaten er det en økonomisk skeivfordeling som preger Willa. Stesøstrene har nemlig en rik mor, og de reiser verden rundt og får alt de peker på. Willa har riktignok masse mat på bordet, og bor i et flott hus, men hun blir bedt om aldri å klage over alt hun ikke får utenom det mest nødvendige, hvor urettferdig det enn oppleves. Ingenting må forstyrre familieidyllen.

En vakker dag ødelegges idyllen. Willas biologiske far, som hun ikke har sett eller hørt fra siden hun var fire år, myrder sin nåværende kone og barna deres. Nyheten om drapet smøres utover alle medier, og Willa og hennes nye familie må gå i dekning. Vitner forteller at Willas far er på vei mot dem, og teorien er at faren også planlegger å drepe Willa og moren.

Heldigvis klarer politiet å nå frem til familien i tide, men selv om Willa og moren ikke blir skadet av faren, preges familien av hendelsen, og gamle sår rives opp.

Willa insisterer på å dra til den lille byen hvor moren vokste opp, for å delta i halvsøstrenes begravelse. I løpet av turen lærer Willa den smertefulle sannheten om sine foreldres ekteskap, og hemmelighetene rundt hvorfor moren forlot ham. Alt som til nå har vært nedgravd og tiet i hjel, kommer til overflaten.

Historien omhandler både selvskading, drap og mishandling, fortalt på en ærlig og realistisk måte. Noen vil kjenne seg igjen i familiedynamikken med halv- og stesøsken, og utfordringene det fører med seg. Historien sluker deg, først sitter du på nåler før Willas far blir funnet, deretter når Willa avslører alle hemmelighetene livet hennes har bestått av. Dette er en historie som vil sitte igjen i sjelen lenge.

June Solberg, Gjøvik bibliotek og litteraturhus

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar