mandag 16. november 2015

Jon Fosse. Andvaketrilogien. Andvake, Olavs draumar. Kveldsvævd.

Tre tynne, små bøker, til sammen ca. 300 sider. Om bøkene kan sies å være lettleste, er innholdet desto mer tungtveiende. Andvake betyr noe sånn som søvnløshet. Det er en utrolig vakker og tilsynelatende uskyldig kjærlighetshistorie. Et ungt par, Asle og Alida kommer til Bjørgvin i båt, gamle Bergen. Han er foreldreløs; hun er farløs. Alt de eier og har bærer de med seg i to små klesbylter. Alida er høygravid. Det er seinhøstes, mørkt, kaldt. De to går fra dør til dør og hus til hus, banker på for å få et sted å sove. Ingen steder er det plass til dem. Juleevangeliet, det er bibelske dimensjoner over dette, som over alt Jon Fosse skriver. Men det er noe som ikke fortelles. Under teksten ligger noe annet og dirrer, en mørk og uhyggelig historie. Fortellingen om Asle og Alida er både vond og vakker samtidig, en merkelig, uhyggelig blanding, egentlig vanskelig å forstå. Det er lysende enkelt, men også veldig komplisert.
Formen er stram, språket er gammelmodig. Det er en vidunderlig rytme i teksten, ordene gjentas hele tida på en suggererende måte. Nåtid og fortid flyter nesten magisk over i hverandre; skillelinjene mellom liv og død viskes ut. Teksten flyter avgårde, en veldig sanselig, lyrisk skrivemåte. De to første sidene er en setning uten punktum. Naturen er tett på handlingen hele tida, det veldige vestlandskapet, hav, himmel, fjell, en stripe land, båter, hus, mennesker.
I andre boka Olavs draumar har det unge paret flyttet til Barmen og prøver å starte et nytt liv sammen med den lille sønnen. Asle har skiftet navn og heter Ola Vik for å unnslippe fortida. Men fortida innhenter dem. Bok nummer tre Kvældsvævd kalles frittstående, men anbefaler å lese alle tre.
Tittelen Kveldsvævd er norrønt og betyr en blomst som folder seg sammen om kvelden. Det handler i overført betydning om å bli gammel, falle til ro, forsone seg med det som har hendt, om døden. Vi hopper to generasjoner fram i tiden. Alidas datter er blitt gammel og ser tilbake på den avdøde morens liv. Hele livet bar Alida med seg minnene om Asle og deres store kjærlighet, selv om mye vondt hendte.  

Rannveig Petersen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar