tirsdag 29. november 2011

American Rust av Philipp Meyer

En sønn som stjeler penger fra sin handikappede far. En nygift kvinne som går til sengs med brorens beste venn. En fange som angriper en medfange. Disse - og flere andre dårlig ”timede” valg - med fatale konsekvenser, kan du lese om i Philipp Meyers nye roman American Rust.

London, 2009. Rustbeltet er dalen i Pennsylvania med de nedlagte stålverkene. Naturen, elva og våren kontrasterer rusten og fabrikkpipene. Buell er den idylliske småbyen, omgitt av skog, hvor ungdommen flytter ut fordi arbeidsløsheten er så stor og framtidsutsiktene så dårlige. Billy Poe og Isaac English er ungdomsvennene som har blitt værende i hjembyen. Når de velger å bryte opp, for å skaffe seg selv ei bedre framtid, begynner problemene for alvor.
Andre viktige personer i romanen - synsvinkelen skifter hele tida mellom disse- er Billys mor. Hun har blitt boende i trailer-hjemmet og holdt sammen med den dårlige ektemannen, en ekte ”hillbilly”. Isaacs søster har fått universitetsstipend til Yale og giftet seg med inn i en rik østkystfamilie. Hun sliter med dårlig samvittighet overfor broren, som har blitt boende hjemme for å ta seg av faren. Han er invalid etter en arbeidsulykke. Moren begikk selvmord. Men den virkelige helten og hovedpersonen i American Rust er Bud Harris den lokale politisjefen. Han ser det beste i alle og prøver å hjelpe folk ved å gi dem en ny sjanse, særlig Billy, sønnen til elskerinnen. 

Den vakre dalen, nedlagt stålindustri, småbyen på godt og vondt. Desillusjonerte mennesker skildret med usentimental sympati, den dramatiske handlingen, nedgangen i amerikansk økonomi, og den amerikanske drømmen som vaskes ut og forvitrer. Philipp Meyer skriver om alt dette i sin første roman, som har fått overveldende god mottakelse. Strukturen i boka er litt drømmende, flytende, naturen, byen, menneskene. Han sammenlignes med forfattere som Faulkner, Cormac McCarthy, Salinger, Steinbeck. Boka er ennå ikke oversatt til norsk, men må leses på originalspråket engelsk.

Rannveig Petersen, Gjøvik bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar