torsdag 8. november 2012

Sandeltreet av Elle Newmark


«Toget vårt suste forbi en gullskimrende kvinne i mangofarget sari. Hun virket majestetisk selv om hun satt i søla og klappet kumøkk til brensel.»

Slik starter historien om Evie, Martin og 5 år gamle Billy. Året er 1947 og India skal endelig bli selvstendig etter 200 år under britisk herredømme.  Årsaken til at familien i India er at Martin er historiker og skal observere og skrive om det britiske riket sitt siste år på indisk jord, og Evie ble med på reisen med drømmer om romantikk, eventyr og en ny start for et ekteskap rystet av hemmeligheter og hendelser i kjølvannet av annen verdenskrig.

I sitt nye hjem finner Evie noen gamle brev gjemt bak noen mursteiner på kjøkkenet. Dette er starten på et eventyr for Evie, og det hun finner er en rørende historie om to kvinners utradisjonelle valg av liv i India for 200 år siden. Da også et India preget av omveltninger og opprør. Evie finner en historie om kjærlighet, valg og hemmeligheter.

Boken gir oss altså 2 historier. Samme land, samme sted, men med andre hovedpersoner og i en annen tid. Urolige tider, opprør og krig er et felles bakteppe – og kjærlighet, alltid kjærlighet. Den man ikke kan få, den man har mistet og den man ennå ikke har oppdaget.

I tillegg til de to fortellingene får vi også et innblikk i en viktig periode i Indisk historie. Herskap og tjenere, koloni og koloniherre, fattige og rike, muslimer og hinduer.

Igjen valgte jeg en bok om India – og igjen fikk jeg noe av det jeg lette etter; - stimulering av sanser. Beskrivelsene av basarer, markeder og templer, blomster og planter, mat, monsuner, tørke – overalt lukt, farger og smak.  En fest for sansene. Det er bare å lukke øynene og bli med på reisen.


Solfrid Braastad, Gjøvik bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar