onsdag 24. september 2014

Nattfilm av Marisha Pessl

«Samme hva du måtte mene om Cordova, hvor besatt av eller likegyldig du er til arbeidet hans, han er der og skaper reaksjoner. Han er en sprekk, et sort hull, en navnløs fare, et nådeløst utbrudd av det ukjente i vår overeksponerte verden. Han er under jorda, tegner et utydelig omriss, usett i mørkets hjørner. Han er nede under jernbanebroen, i elva, sammen med alle de forsvunne bevisene og svarene som aldri vil få se dagens lys. Han er en myte, et monster, et menneske»

Ingen har sett kultfilmregissøren Stanislas Cordova på 30 år. Mannen som levde av å skremme folk på film. Mannen som har sin egen fanskare med sitt skjulte nettsamfunn.
En dag blir hans datter funnet død etter et sannsynlig selvmord.

Dette setter i gang gravejournalist Scott McGrath, som synes dødsfallet virker mystisk og tror det ligger mer bak enn en tilfeldighet. Det er nemlig ikke det første dødsfallet i det skjebnetunge familiedynastiet. Sammen med Hopper og Nora, to svært ulike unge mennesker, setter han i gang jakten på den mytiske og legendariske Cordova. En jakt som viser seg å bli svært vanskelig og uhyggelig.

Hvem jakter på hvem…

Boken er spesiell på den måten at den er ispekket nettsider, journalutdrag, åstedsrapport, intervjuer, papirbiter – vi får inntrykket av dette er jakten på og fortellingen om en virkelig person. Noe som faktisk har skjedd. Skillet mellom illusjon og virkelighet viskes ut.

Her er mystikk og svart magi, bisarre personer, mørke hemmeligheter, gode miljøskildringer og mye handling. Det er en ganske tykk bok, men ikke la det skremme deg.

For språket i boken er godt. Full av artige formuleringer og gode observasjoner, og liker du ironi og satiriske kommentarer så finner du også det her. Marisha Pessl har tidligere utgitt suksessen «Utvalgte emner i katastrofefysikk»(2007,) og dette er hennes etterlengtede oppfølger.

Så -liker du thrillere der innholdet er litt som et puslespill, der brikkene finner sin plass litt etter litt. Eller kanskje du la en brikke feil og må vente til mer er på plass...Liker du en bok der du kan humre litt av formuleringer, og som har en spennende handling. Der du ikke helt vet hva som venter deg på neste side - og der slutten overrasker både leser og hovedperson - Ja, da foreslår jeg at du prøver deg på denne boken.

Solfrid Braastad, Gjøvik bibliotek og litteraturhus


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar