tirsdag 7. april 2015

Bursdagsgaven av Sue Monk Kidd

Den amerikanske forfatteren Sue Monk Kidd, best kjent for Bienes hemmelige liv, har skrevet en spennende og interessant biografisk roman om en av verdens første feminister og slavemotstandere. Sara Grimké ble født i Charleston, South Carolina, i 1799. Hun er ganske så ukjent, men er likevel frontkjemperen som brøytet vei for Harriet Beecher Stowe og andre senere slavemotstandere og feminister. Uten henne ville Onkel Toms Hytte kanskje aldri vært skrevet.

I romanen følger vi den velstående Sara og slavepiken Hetty i deres kamp for et verdig liv i frihet. Begge sloss mot undertrykkelse, som kvinner og som slave.

4 år gammel blir Sara vitne til at en av husets slaver piskes. Den traumatiske opplevelsen glemmer hun aldri. Hun er ikke gammel før hun bestemmer seg for å studere jus, noe som er uhørt for en kvinne. Sara leser farens lovbøker i smug inntil det blir oppdaget, og hun straffes med totalt leseforbud. På 11 årsdagen får hun sin beste venninne, slavepiken Hetty, som personlig slave. Sara nekter å ta imot bursdagsgaven. Protesten er nytteløs, og Sara lister seg ned til sin fars kontor. Der skriver hun et frihetsbrev til Hetty. Det nytter naturligvis heller ikke, og Sara bestemmer seg for å lære Hetty å lese, noe som er både farlig og forbudt. Ingen slaver får lære lesekunsten. De kan komme til å lese aviser, og slaver som leser aviser, kan bli opprørske. Undervisningen går bra en stund, men når det til slutt oppdages, får Hetty smake pisken.

Vi følger Sara og Hettys kamp for et verdig liv gjennom 35 år. Dette er en sterk sørstatsroman om behovet for frihet, og hva vår egen frihet har kostet de som kom før oss.

«Sue Monk Kidd har skrevet en bok som vil endre måten vi snakker på. Det er ikke mulig å lese denne boken uten å tenke nytt om kvinners status og alle de glemte heltinnene som spilte en rolle for å ta oss dit vi er i dag.»  Oprah Winfrey

Magnhild Lundh, Gjøvik bibliotek og litteraturhus

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar