tirsdag 5. mai 2015

En jente og en gutt av Morten Brask

Den mannlige hovedpersonen står på en klinikk med pornoblad og en liten plastkopp, og alt han vil, er å rømme vekk fra hele stedet. Kjæresten vil ha barn – nå – hvis ikke går hun. Etter prøverørsbefruktning blir hun gravid med tvillinger. De blir bare 12 dager gamle. Parforholdet tåler ikke belastningen da barna dør, og forholdet ryker.

Forfatteren skriver om hvordan han føler seg fullstendig overflødig under den dramatiske fødselen og etterpå. Man hører ikke så mye om menns sorg. Men menn sørger jo like mye som kvinner. Det er et tema som gjør inntrykk. Andre menn har takket forfatteren og fortalt at kjæresten nærmest tvang dem til å lese boka. Ekskjæresten, som har fått navnet Maya i boka, var den første Brask sendte det selvbiografiske manuset til.

Den danske forfatteren sier han har Karl Ove Knausgård og Tomas Espedal som forbilder, og at han har tenkt mye på om det kan skade andre å skrive om dem. Men at han måtte jobbe seg ut av opplevelsen og sorgen, som forandret livet hans. Han skriver om store følelser på en nøktern og grei måte.  Dette er den første boka av Morten Brask som er oversatt til norsk.

Rannveig Petersen, Gjøvik bibliotek og litteraturhus

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar