tirsdag 29. november 2011

Darling river av Sara Stridsberg

Etter at Vladimir Nabokov ga ut sin berømte roman har Lolita blitt et begrep, nærmest synonymt med pedofili. I sin nye roman Darling river, baserer Sara Stridsberg seg løselig på romanen Lolita. Det har blitt en fortelling om tre kvinner og en ape, så rystende og godt skrevet at den sitter igjen i deg lenge etter at du er ferdig med å lese den.

Apen holdes i et bur for at en vitenskapsmann skal lære den å tegne, men det blir bare et skalkeskjul for pervers dyreplaging, så hjerteskjærende beskrevet at vi nesten ikke klarer å lese det. En annen historie handler om en ensom kvinne som flakker omkring og flytter fra land til land. Så møter vi Dolores Haze fra Nabokovs roman, nygift og gravid, på vei til Alaska i bil. Men først og fremst handler romanen om lille Lo. Lo som vokser opp hos faren etter at moren har dratt fra dem. Hun sover i sprinkelsenga på barneværelset, lever på kaker og snop og kler seg i morens gamle klær til hun er blitt en fet, gravid 17-åring. Om nettene tar faren henne med på biltur til Darling river. De første årene ligger lille Lo og sover i baksetet, mens den gale faren farer gjennom landskapet og innimellom plukker opp prostituerte til seg selv. Etter hvert må Lo ligge med ”brødrene” i gjørma langs elva, mens faren venter.

De tre kvinneskikkelsene i romanen flyter over i hverandre. Helt sikre på hvem som er hvem blir vi vel aldri. Teksten og hendelsene flimrer marerittaktig forbi. Den rå kraften i boka er språket. Rått og brutalt kroppsspråk om overgrep og kroppslig forfall, men poetisk og vakkert om sinn som tross alt bevarer en slags uskyld. Ofre, ja vel, for menns seksuelle fantasier og groteske overgrep, men samtidig kvinner som klarer å bevare en slags verdighet i all fornedrelsen. En rystende god roman om et veldig mørkt tema.

Rannveig Petersen, Gjøvik bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar