fredag 30. november 2012

Å lese Lolita i Teheran av Azar Nafisi


Hva har Lolita, romanen om en amerikansk 12-åring som bortføres av sin stefar, med Iran å gjøre? Det og mye annet får du svar på i Azar Nafisis selvbiografi om livet som professor i litteratur ved universitetet i Teheran under og etter revolusjonen i 1979. Når hun forlater stillingen i 1995, starter hun i stedet en studiegruppe i eget hjem. Syv svært ulike unge kvinner møtes for å reflektere rundt temaer de finner i forbudte bøker. Gruppen blir et fristed, et sted for refleksjon og valg.

Og slik får vi som leser tolkningsnøkler til viktige klassikere fra vår vestlige kanon. Lolita, Den store Gatsby, Stolthet og fordom og Stormfulle høyder er eksempler på bøker som må leses i skjul. Gjennom diskusjonene i gruppa og på universitetet forstår vi hvorfor de er farlige.

Å lese Lolita i Teheran har mange lag. Den gir et sterkt personlig bilde av revolusjonen, dagliglivet under Ayatolla Khomeini og den 8 år lange krigen mot Irak. Samtidig blir vi kjent med de syv ungdommenes vanskelige liv i et ekstremt kvinneundertrykkende land. Det er spennende lesning.

Azar Nafisis biografi gir oss også, i tillegg til alt annet, en liste over klassikere en bokelsker kanskje ønsker å kjenne til… Vi har dem på biblioteket!

Magnhild Lundh
Gjøvik bibliotekIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar