mandag 4. februar 2013

Den tomme stolen av J. K. Rowling


Når Rowling utgir sin første roman etter Harry Potter, må det virkelig kjennes som å hoppe etter Wirkola, selv for henne. Er man høyt elsket, blir fallhøyden stor. Kritikken har vært blandet, men undertegnede synes nedslaget er flott!
Den tomme stolen er et realistisk eventyr for voksne. «Gompe-tettheten» er stor i småbyen Pagford, og det ulmer under idyllens overflate. Firebarnsfaren Barry har evnen til å se menneskenes gode sider. Når han dør, bryter kaos løs. Noen mister det lille festet de har i livet, og flere vil ha plassen (stolen) hans i bystyret. Et fargerikt persongalleri fra ulike sosiale lag sørger for spenning og intriger. Folk flest er sammensatte, men har det til felles at de gjerne tar feil valg. Enkelte sårbare sjeler balanserer på et vippepunkt med små marginer, og litt likegyldighet kan få store konsekvenser.
Historien flyter av sted uten magi og tryllestaver. Til gjengjeld brukes internett og hacking i kampen for både godt og ondt. Fienden er vanlige menneskers selvopptatthet. Alle har sine hemmeligheter, og heltene er ikke de du skulle tro. Det blir ganske så spennende. Boka innbyr til refleksjon og kan muligens inspirere det beste i oss. For småbyer og mennesker har gjerne visse felles trekk, på tvers av landegrenser?

Magnhild Lundh
Gjøvik bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar