onsdag 10. desember 2014

Ekspedisjonen av Monica Kristensen

En ekspedisjon er på vei mot Nordpolen. Ved sysselmannskontoret mottar de et nødanrop. Ekspedisjonens hunder er uforklarlig døde, eller døende, og en ekspedisjonsdeltaker er svært medtatt.

Sysselmannsbetjent Knut Fjeld reiser ut og skal hente hjem resten av ekspedisjonen, men det viser seg at det er enklere tenkt enn gjort. En meget bestemt leder sier at ekspedisjonen skal nå målet, koste hva det koste vil. Dermed blir Knut motvillig med på reisen videre for å ta vare på en ekspedisjon i oppløsning.

Det blir en reise i et ugjestmildt og farlig landskap der vær og kulde, forfrysninger,  matmangel, isbjørn og ustabil is fort kan ta livet av dem. I tillegg til alt slitet for å overleve i dette ekstreme miljøet, sliter gruppen, og Knut spesielt, med mistenksomhet og fiendtlighet. Farer truer både inni teltet og utenfor.

Monica Kristensen vet godt hva hun gjør når hun så godt beskriver hverdagen og slitet til en polekspedisjon, og om livet og miljøet på Svalbard. Hun har selv bodd på Svalbard i flere år, og har ledet en rekke ekspedisjoner i arktiske og antarktiske strøk.

Hun skriver godt og jeg synes både landskapet der nord og livet i et tunnelltelt med rim på innsiden og isbjørn på utsiden, hørtes riktig så eksotisk ut. Det skjer mye underveis som får en til å lure på HVEM og HVORFOR. Riktig spennende blir det!

Dette er Kristensens femte kriminalroman om sysselmannsbetjent Knut Fjeld. Det er min første, og jeg vil lese mer om kulde, mørke og mysterier på Svalbard. Dette ga mersmak!

Solfrid Braastad, Gjøvik bibliotek og litteraturhus

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar