onsdag 4. februar 2015

Jeg har et teppe i tusen farger av Anne B. Ragde

Boka om mor. 
Under fullt navn skriver Anne B. Ragde historien om sin danske mor, Birte Birkefeldt Ragde, som døde for et par år siden. Den siste tida levde moren på sykehjem i Oslo. Anne tilbrakte denne tiden sammen med henne, og anla faktisk sak mot Oslo kommune etter morens død. Så eldreomsorg er et viktig tema i boka.

Mens Anne og moren snakker om gamle dager, bestemmer Anne seg for å skrive om hvordan det var å vokse opp med alenemor og lillesøster i en bygård i Trondhjem på 1960-tallet. Moren var en fargerik person, i likhet med sin datter forfatteren. 
-Jeg hadde aldri blitt forfatter uten mor, sier Ragde. Moren leste tre bøker i uka, på engelsk også. Hun arbeidet som skiftarbeider på en fabrikk, men burde hatt utdannelse. I stedet var hun husmor med stor H, skjebnen til 50-60-tallskvinnene, lagde mat, sydde. Utedoen ble pyntet med blomster. Vaskemaskin eide hun aldri. Etter at hun barna var ute av redet, var det hennes tur, mente hun, og flyttet til Oslo. 

Det er et mangefasettert morsportrett Ragde byr på, malt med bred penselføring, store linjer, men også nyansert. Ingen bitterhet over eventuell mangel på nærhet, men stor forståelse for moren, som selv hadde en nærmest traumatisk oppvekst, en hyllest til en god nok mor! 

Les Arsenikktårnet også, om tre generasjoner kvinner, Anne B. Ragde, hennes mor og mormor; bøkene henger sammen.

Rannveig Petersen, Gjøvik bibliotek og litteraturhus


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar