tirsdag 9. juni 2015

Happy Sally av Sara Stridsberg

« Jeg mater deg med bananer, brus og peppermyntedrops, det søte skal fjerne den sterke saltsmaken. Lenge av gangen henger jeg over kanten og teller svømmetakene. Målet er 56 armtak per minutt. Dine akkurat nå: 49. Kanalen er helt stålblank, skyene henger tunge deroppe.
- Skal jeg fortelle deg noe? Spør jeg. Du svarer ikke.
- La henne være, sier Viktor, du kan fortelle det til meg i stedet.   Det begynner å bli mørkt og månen har kommet opp ved horisonten. H har sovnet. Viktor måler strømmene.
- Tror du det blir medstrøms snart? Stemmen høres fremmed ut.
- Ikke ennå. Du må holde ut en stund til.»

Ellen forsøker å gjenta bragden etter Sally Bauer, som i 1939 klarte å svømme over den engelske kanal på femten timer og tjueto minutter. Familien deler Ellens drømmer og er med på ferden. I følgebåten på vei over Kanalen passer datteren på lillebroren og mater den svømmende moren fra båtripen. Mange år etter det igjen går den voksne datteren opp igjen fotsporene etter sine heroiske formødre da hun oppsøker den vesle engelske kanalbyen hvor de kom i land.

Romanen er en fantasi over finske Sally Bauers liv. Om uvanlige kvinner for sin tid. Om å forfølge sine drømmer, å være besatt av ideer og prestasjoner. Om å satse alt og hva det krever av ofre. Om barnas og familiens rolle sett gjennom barns øyne, mye om det, var prisen for høy? Oppbyggingen av romanen, språket og gjennomføringen er original og strålende god.

Happy Sally er den prisbelønte svenske forfatter, damatiker og feminist Sara Stridsbergs første roman, som nå er kommet på norsk.

Rannveig Petersen, Gjøvik bibliotek og Litteraturhus

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar