tirsdag 29. november 2011

Ulvetid av Hilary Mantel

Ulvetid er historien om Thomas Cromwell, den fattige og mishandlede gutten som blir Englands nest mektigste mann og Henrik VIII’s nærmeste rådgiver.
Han er slosskjempe, pengemann, manipulator av rang, ydmyk, familiekjær og trofast mot venner i en brutal tid. Han lykkes i å lirke til det berømte ekteskapet mellom Henrik VIII og Anne Boleyn, men lett er det ikke. Krig i Europa, borgerkrig og brudd med Den katolske kirken er farer som lurer i kjølvannet.
Tiden på tidlig 1500-tall er grusom, torturen utspekulert og intrigene uten ende ved Tudorens hoff. Samtidig dyrkes skjønnheten i kunsten og kunsthåndverket, vi hører praktisk talt rislingen i kjoler av damask og kniplinger mens vi leser. Det er Rennesanse i Italia.

Hilary Mantel skriver godt, moderne og fragmentert, hun har stor kunnskap. Umerkelig fester lyder, lukter, bilder og fragmenter av levd, dramatisk liv seg i leserens hukommelse. Vi tror vi har opplevd det hele selv. Og like umerkelig fester historisk faktakunnskap seg i hukommelsen, jeg lærer mens jeg leser. Romanen er ordrik, nesten 700 tettskrevne sider. Men vi dras videre, historien er jo faktisk sann, slikt skjedde! Romanens personer er skildret sammensatte, som deg og meg. Godt og grusomt kjemper side om side i samfunnet og i enkeltmennesket.

Ulvetid er den mestselgende Bookerprisvinneren (2009) noensinne og har fått en mengde andre priser og kåringer. Les og vent på oppfølgeren!

Magnhild Lundh, Gjøvik bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar