tirsdag 29. november 2011

Pilatus av Magda Szabó

Her er en fortelling som virkelig maler farger, poesi, spenning og drama inn i det dagligdagse. En elskelig gammel kvinne mister mannen sin. De to har levd hele sitt liv i en småby i provinsen, bodd i et gammelt hus med hage og kjent sine naboer. Datteren, som er lege, har flyttet til et moderne liv i Budapest etter at hun ble skilt. Da faren dør, tar hun straks moren med seg til storbyen. Den gamle kvinnen får eget rom, nye klær, møbler og hushjelp. Alt fra morens tidligere liv, har datteren ryddet vekk for henne, solgt eller kastet umiddelbart etter begravelsen. Nå skal hun endelig slippe alt strev. Men den gamle kvinnen visner. Hjemme i provinsen har den tidligere svigersønnen kjøpt huset hun bodde i, pusset det opp, og likevel bevart mye av dets egenart.

Gradvis avdekkes personlighetene og fortidens dramatiske hendelser. Klokt og med
mye varme skildres hus og gjenstander, krig, ensretting, gjerrige naboer samt hedersmenn av den gamle skole. Men er menneskene og historiene slik de tilsynelatende virker?

Pilatus er en dyptpløyende historie som handler om så mangt, men kanskje mest om kjærlighet og røtter. Gjennom utallige poetiske detaljer nøstes menneskene og deres relasjoner opp. Og bak de mørke fargene i språket aner vi en thriller.

Boka er til å bli klok av. Den roper med små, poetiske bokstaver. Den får oss til å tenke. Igjen har vi fått en praktfull roman av en av Ungarns mest kjente og populære forfattere.

Magnild Lundh, Gjøvik bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar