mandag 30. januar 2012

Solstorm av May Grethe Lerum


Brått blir det mørkt og stille. En solstorm har rammet jorden. Alt vi tar som en selvfølge - varmt vann, oppvarmt hus, lys, internett, åpne butikker, betalingsterminaler, sykehus, transport– og ikke minst, for vår hovedperson Maja på 15 år – mulighet til å sende sms til Andreas – alt er rammet.

Det kan virke dystert, men dette er ingen dommedagsbok. Dette er en av de mange dystopiske bøkene som har kommet i de siste årene. Bøker som tar for seg samfunn etter en katastrofe. Samfunn i oppløsning og med de utfordringer det fører med seg for de overlevende.

Vår hovedperson er Maja, og vi møter henne, hennes mor og storebror Thomas like før og etter katastrofen er et faktum. Huset de bor i er nå mørklagt og kaldt, og ved hjelp av en snartenkt og handlekraftig mor, får de skaffet seg et lager av mat. Det er fortsatt mulig å gå på skolen, og vi følger ungdomsskole-elevene i vennskap og rivalisering, forelskelse og fortvilelse. Parallelt med den lille familien følger vi et meget usympatisk brødrepar som driver med narkotika, vold og utpressing. Livene dere kommer til å krysses og det viser seg at bror Thomas også har tatt uheldige valg her i livet som får konsekvenser.

Til tross for skremmende tematikk forteller boken oss om nærhet og varme både innad i familien og mellom venner og naboer. Katastrofen binder tettere bånd - for de aller fleste…

Det er en spennende og troverdig ungdomsbok-debut May Grethe Lehrum har gitt oss. Katastrofen er av ny dimensjon, men referansene er gjenkjennelige for norsk ungdom, her har vi Angry Birds, Madcon, Twilight og terrorangrepet i Oslo 22.juli. Og solstormer er jo reelle. Forskere venter seg flere med kraftig påvirkning på jorda vår i årene som kommer.

Jeg gleder meg allerede til neste bok i serien.

Solfrid Braastad, Gjøvik bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar