fredag 22. februar 2013

Kattens bord av Michael Ondaatje


Michael er 11 år gammel og skal tilbringe de neste 21 dager om bord på skipet Oronsay. Han reiser alene fra Colombo til England der han skal gjenforenes med sin mor. Han blir plassert ved Kattens bord, det minst attraktive bordet i spisesalen, lengst borte fra det glamorøse «Captains table».  Men om de ikke var glamorøse, var de ikke lite interessante, de som hadde som hadde fått plass rundt dette bordet, og den voksne Michael reflekterer senere slik:

«Det var en liten lekse jeg lærte på reisen. Det som er interessant og viktig, inntrer for det meste i hemmelighet, på steder uten makt. Lite eller ingenting av varig verdi skjer noen gang ved hovedbordet, som holdes sammen av en retorikk alle kjenner. De som allerede har makt, glir videre i det velkjente sporet de har laget seg»

Det skal bli en eventyrlig reise, der Michael og hans 2 nye venner, Ramadhin og Cassius, drar på oppdagelsesferd både på skip og blant passasjerer. Og fra sin utkikkspost i livbåtene(her inntas det mange måltider…) både ser og overhører de mer enn de helt kan forstå.  Her er mange som har noe å skjule, det er et rikt og frodig persongalleri Ondaatje presenterer oss for. Det handler om det uskyldige barnets møte med voksenlivet, om møter mellom kontinenter og fremmede kulturer.

Boken er delvis selvbiografisk, og forfatteren er kanskje kjent for flere lesere for den prisbelønte boken Den engelske pasienten, som senere ble filmatisert og fikk Oscar.

God bok!

Solfrid Braastad, Gjøvik bibliotek

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar