fredag 21. juni 2013

Just kids av Patti Smith

Selvbiografi fra en av rockens ikoner. Historien om hennes ”soul-mate”- relasjon til fotografen Robert Mapplethorpe, som døde av aids i 1989, en bok hun lovet han å skrive. Han laget de fantastisk vakre coverne i svart og hvitt til debutalbumet hennes Horses i 1975 og Wave i 1979.

Boka er prisbelønt og lest av mange. Den gir et unikt bilde av 70-tallets musikk og kunstnermiljø i New York, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Andy Warhol, kunstnerhotellet Chelsea. Rart å lese hvordan det unge paret sultet og sov ute i New Yorks parker på seint 60-tall for å kunne realisere planen om å bli kunstnere. Patti Smith brakdebuterte med Horses i 1975, ga ut en rekke albumer og turnerte med eget band, før det ble helt stille rundt henne i mange år. Så begynte hun å opptre igjen i 1996 og driver på ennå! Hun er kjent for sin blanding av poesi og musikk, kalt punk rock.

Inntrykk på meg gjorde bildet av en rørt Patti Smith som hører det unge søskenparet i First Aid Kit framføre cover-versjonen av Dancing Barefoot som en hyllest til henne under The Polar Music Prize Ceremony i Stockholm i august 2011. Kanskje gjenopplevde hun da noe av tiden hun skriver om i Just kids.  

Rannveig Petersen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar