mandag 24. mars 2014

Roma. Nye fascister, røde terrorister og drømmen om det søte liv. Av Simen Ekern

En annerledes reisebok, som fikk Bragepris for sakprosa da den kom i 2011. Ikke om Romerriket, men Romas nære fortid. Sju kapitler om ulike sider ved byens brokete samfunnsliv. Intervjuer og møter med kjente personer.

Kristeligdemokraten Aldo Moro ble kidnappet og drept av de røde brigader i 1978. Dette er fortsatt et nasjonalt traume. Valerio Morucci, dømt for mordet, angrer noe, men ikke alt, betror han den norske journalisten over en kopp kaffe på en av Romas mange åpne plasser. Alemanno, den forrige borgermesteren, ble hyllet med Hitlerhilsen, og da kom Mussolinieffekter på moten, helt utenkelig i Tyskland, sier Ekern. Andreotti var statsminister flere ganger med bånd til mafiaen, men gikk fri. Han blir intervjuet 91 år gammel. Som så mye annet i Italias samfunnsliv uklart, tåkelagt og vagt.  Så følger et kapittel om skandaler og korrupsjon i Vatikanet.

Roma, caput mundi, verdens midtpunkt. Ja, men også en bakgård og ei bakevje. Mye tåler ikke og får ikke dagens lys bak kulissene av Colosseum og Forum Romanum. Men turistene, de fortsetter å strømme mot den evige stad.

Tips til Romafarere og andre interesserte.

Rannveig Petersen, Gjøvik bibliotek og litteraturhus

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar