mandag 24. mars 2014

Billedhuggerens datter av Tove Jansson

Tove Jansson ble født i Finland i 1914, og har hundreårsdag i år! Den første Mummiboka ble utgitt i 1945, og Tove Jansson ble raskt berømt både som forfatter og billedkunstner. I 1968 kom hennes første bok for voksne: novellesamlingen Billedkunstnerens datter. Halvt selvbiografisk, festlig og poetisk ligner bokens Tove på Lille My, og i novellene forenes My og Snusmumrikken i burlesk tankefullhet. Boken er en leken liten perle. Vi følger Tove på barndommens steder, hjemme i Helsinki, hos besteforeldrene og i sommerhuset ved havet. Pappaen hennes liker å ro alene ut og fiske, akkurat som Mummipappa.

I den første novellen forsøker Tove og kusinen Karin iherdig å påkalle Guds oppmerksomhet ved å synde, klage og knurre. Når kusinen lykkes best (hun får to gulspurver inn gjennom vinduet, et sikkert tegn på stor nåde) må Tove ty til dramatiske handlinger for å bli syndig nok til å slå Karin på nådeskalaen.
I en annen novelle ligger Tove på hemsen og kikker ned på billedhuggerfaren som har en av sine herlige rangler med svirebrødre, melankolsk sang, fete kjøttpølser og balalaika. Ranglene er vakre, spennende og nødvendige. Moren handler inn alt som skal til.

Slik fortsetter novellene med steder, stemninger og personligheter vi vagt kjenner igjen. Helt til den siste, som handler om Toves jul og alt hun ser og tenker på mens hun ligger gjemt under det store grantreet blant farens skulpturer i atelieret.

Gratulerer med dagen til Tove Jansson, en av de beste!

Magnhild Lundh, Gjøvik bibliotek og litteraturhus

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar