onsdag 7. oktober 2015

Kranes konditori av Cora Sandel

Cora Sandels klassiker Kranes konditori ble utgitt første gang i 1946. Handlingen utspiller seg over to dager i en liten nordnorsk kystby, og tidsmessig befinner vi oss rett etter andre verdenskrig.

Det meste av handlingen foregår inne på Kranes konditori der en skandale er i ferd med å seile opp. Byens flinkeste sydame, Katinka Stordal, har nemlig satt seg til å drikke vin midt på blanke formiddagen i stedet for å gjøre ferdig kjoler som de fine fruene trenger til byens store hundreårsfest. Som om ikke det var ille nok, har hun valgt seg svært upassende selskap i en ensom svensk sjømann. Og dermed er folkesnakket og romanen i gang.

Cora Sandels elegante fortellerteknikk gjør at leseren får følelsen av å befinne seg midt i sladderen - midt i summingen og byens kollektive fordømmelse av Katinka. Dette er en bok som har noe tidløst over seg, og som føles like aktuell i dag. Det skyldes nok at den handler om noe allmenngyldig menneskelig; om livskrise, omverdenens press på enkeltmennesket og hvordan folkesnakket kan ramme den som gjør opprør.

Hanne Blien, Gjøvik bibliotek og litteraturhus

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar