fredag 23. oktober 2015

Vel møtt, vemod av Françoise Sagan


Bilderesultat for vel møtt vemod
Françoise Sagan skrev sin verdensberømte debutroman Vel møtt, vemod i 1954 bare 18 år gammel. Boken ble en skandale til og med i Frankrike. Samtidig forbløffet hun alle med sin modenhet, litterære eleganse og innsikt i menneskepsyken. Det ble til at hun nesten skrev 50 romaner og skuespill, og hennes bøker er oversatt til 20 språk og solgt i millioner av eksemplarer.

Ved første møte gir boken Vel møtt, vemod inntrykk av å være forførende enkel, nesten motstandsløs. Den 17 år gamle Cėcile har levd et sorgløst liv med faren og hans skiftende skare av elskerinner. Etter hvert som flere nye personer blir introdusert skjer det et stemningsskifte, både hos Cecilie og hos faren. Vi møter dem i sommerferien, hvor de i en strandvilla på Rivieraen lever livets glade dager. Cecile innleder et forhold til en ung jusstudent og Anne, en venninne av den avdøde moren, dukker opp i strandvillaen. Anne blir et forstyrrende på flere måter, spesielt siden Anne og faren forelsker seg. Cėcile forstår at hennes playboypappa mener alvor. Ingen av hans tidligere elskerinner har truet forholdet mellom far og datter, og ingen har tidligere blandet seg inn i hva Cecile bedriver med. Hun igangsetter en plan for å få Anne ut av livet deres, og planen endrer retningen av hennes eget liv og får store konsekvenser for dem hun er glad i.

Personen Cecile er lett å avskrive som egoistisk og overflatisk, og hvorfor skal man gidde å lese en bok om en slik person? Jo, fordi selv om man kan kritisere hennes handlinger, kan man også kjenne medlidenhet for henne og kanskje også gjenkjennelse. I tillegg er bokens litterære kvaliteter virkelig gode. Språket og beskrivelsene er elegante og direkte, og gir romanen en tyngde som hever den over det helt lette og enkle.

Boken ble filmatisert i 1958 med Deborah Kerr, David Niven og Jean Seberg som Cécile. Avslutningen du kan se her står i sterk kontrast til den lette stemningen i starten av boken.
Både boken og filmen er herved anbefalt!

Av Marianne Andresen Gjøvik bibliotek og litteraturhus








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar