torsdag 20. august 2015

Frøken Jean Brodies beste alder av Muriel Spark

«Gi meg en pike i mottakelig alder, og hun er min for alltid». Og jeg ble en av dem!

Frøken Brodie er lærer ved en pikeskole i Edinburgh i 1931. En utradisjonell lærer, for hun har sitt eget pensum som holdes hemmelig for utenforstående. Frøken Brodie er i sin beste alder, og er helt tydelig på at hun vier sine beste år på sine elever. Hun lærer sitt «sett» med elever(seks jenter, fra de er ti år gamle) av egne erfaringer fra reiser, kunst og kjærlighetsforhold, i tillegg til en urovekkende svakhet for fascisme. Hun utfordrer dem og egger dem til motstand mot alt trivielt i verden. Pikene er fullstendig fascinert av livet hennes og både elsker og frykter henne. Men en dag vil en av pikene forråde frøken Brodie…

Muriel Spark skriver både elegant og økonomisk. Ikke minst er det humoren, som ofte er av det mørke slaget, som gjør dette til en vittig og interessant bok. Spark skriver om en spesifikt kvinnelig og likevel universell verden. Hennes innsikt i for eksempel unge jenters seksualitet, er både festlig og overraskende eksplisitt. Boken ble gitt ut i 1961 og er på flere lister over de beste engelskspråklige romanene.

Fun fact: Denne boken ble filmatisert i 1969 og i rollen som Jean Brodie ser vi en ung Maggi Smith, hun fra Downton Abbey og Gosford Park, og hun spiller som vanlig helt fantastisk!

Marianne Andresen, Gjøvik bibliotek og litteraturhus

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar